Lintutornien säännöt

1. Olet vieraana lintujen pesimäalueella. Kunnioita lintujen kotirauhaa.

2. Olemalla mahdollisimman hiljaa ja huomaamattomasti voit nähdä enemmän. Silloin otat myös huomioon lintujärven asukkaat ja muut tornin käyttäjät.

3. Linnut huomaavat tulosi ja tottuvat Sinuun vähitellen. Jos odotat ainakin puoli tuntia, useimmat tornin ympäristön linnut ovat tulleet taas esille.

4. Paljain silmin lintutornista näkee yleensä vähän. Ota kiikari mukaan aina kun mahdollista.

5. Lintutorniin kannattaa ottaa mukaan hyvä lintukirja, jonka avulla lintujen tunnistaminen onnistuu. Kotona jälkeenpäin tarkistettuna linnut jäävät usein tunnistamatta.

6. Liiku tornissa mahdollisimman vähän ja varovaisesti muiden katsoessa lintuja. Liikkuminen tärisyttää tornia ja tekee kiikarilla tai kaukoputkella katsomisen lähes mahdottomaksi.

7. Kertomalla muille tornin käyttäjille huomaamistasi linnuista tai eläimistä jaat havaintosi ilon.

8. Tornilla kannattaa käydä vaihtelevissa oloissa. Voit yllättyä, miten paljon näkymät vaihtelevat eri vuosina samaan aikaan, eri vuodenaikoina ja eri päivinä tai vuorokauden eri aikoina. Joskus parhaat elämykset koetaan yöllä tai jopa sadesäällä.

9. Vie kaikki tuomasi roskat mukanasi. Luonnossa ne näkyvät rumasti vielä vuosienkin päästä. Huomaavainen ei myöskään tupakoi tornissa.

10. Kirjaa käyntisi mahdolliseen havainto- ja vierasvihkoon muidenkin iloksi! Merkintäsi kertoo tornin käytöstä ja edistää lintujen suojelua.